Egy dologban biztos voltam: a születésnapomra csak olyan torta jöhet szóba, amit én sütök, hiszen akkor tudom, hogy milyen összetevőkből készül, és nem kell aggódnom a hasam miatt. Nem volt egyszerű dolgom, mert a gyümölcsöket, a csokit, a tejtermékeket nem tolerálja jól a hasam, ekkor találtam rá erre a gesztenyetorta receptre, amit kímélőre formáltam:
Hozzávalók:
Piskóta:
- 7 db tojás
- 14 dkg cukor (lehet szőlőcukor)
- 17 dk liszt (búzaliszt vagy rizsliszt)
Krém:
- 30 dkg gesztenyemassza
- 1 tk. rumaroma
- 50 dkg Meggle növényi habtejszín
- 2 dkg zselatin
Díszítés:
- tejszínhab
- gesztenyegolyók/gesztenyemassza
- magas kakaótartalmú, alacsony cukortartalmú étcsokoládé
A szokásos módon piskótát sütöttem: a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéket robotgépbe öntöttem, elkezdtem felverni. Amikor a tojáshab elkezdett fehéredni, beletettem a cukrot, keményhabbá vertem. A tojások sárgáját egyesével belekevertem a habba, majd kanalanként beleadagoltam a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem a masszát, 170°C-on arany barnára sütöttem a piskótát. Kivettem a piskótát a formából, hagytam kihűlni. Miután kihűlt, 3 egyenlő részre vágtam.
Amíg a piskóta hűlt, elkészítettem a krémet. A gesztenyemasszát egy villával összetörtem, belekevertem a rumaromát. 1 csomag zselatint forrásig főztem 1 dl vízben, majd hozzáöntöttem a gesztenyemasszához. Ezután felvertem a habtejszínt, majd beleforgattam a gesztenyemasszába.
A piskótarétegek közé kentem a masszát. A torta tetejére és oldalára is jutott a krémből. A torta közepére reszeltem a megmaradt gesztenyemasszából (hiszen két 250 g-os gesztenyepürét vettem, így maradt a díszítéshez is). Ezen kívül tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel, csoki kockákkal, gesztenyegolyókkal (amit a gesztenyepüréből formáztam) és szeletelt mandulával díszítettem a tortámat. Nekem a díszítés a kedvenc részem, ekkor kiélem a kreativitásom, elengedem a fantáziámat.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.